CREDIDAM incearca blocarea repartitiilor ARAIEX

Dupa mai bine de o jumatate de an in care ARAIEX a incercat prin toate mijloacele legale o intalnire cu CREDIDAM, pe tema impartirii sumelor colectate din domeniile in care legea prevede gestiune colectiva, reprezentantii celor doua organisme, precum si cei ai UNART, s-au asezat la masa negocierilor, in aceasta saptamana.

Din pacate, asa cum a procedat de fiecare data, din momentul in care nu a mai avut monopol in domeniul drepturilor conexe drepturilor de autor, CREDIDAM a refuzat negocierea reala, propunand o varianta de colaborare considerata de neacceptat de catre ARAIEX si UNART.

 

Prin aceasta atitudine, CREDIDAM incearca, indirect, sa blocheze ARAIEX pentru inceperea procedurilor de repartitie catre membrii lor, stabilita initial pentru data de 15 iulie 2012, tinand cont ca intr-o astfel de situatie, devine aproape obligatoriu un proces de arbitraj, care va intarzia procedura de repartitie.

Mai mult, la data de 30.06.2012, CREDIDAM a inceput deja repartitiile catre membrii sai, desi, prin acesta lucru, se situeaza in afara legii care prevede obligativitatea existentei unui protocol de colaborare cu ARAIEX si UNART....

ARAIEX ii asigura din nou, cu aceasta ocazie, pe membrii asociatiei ca va face tot ce ii sta in putere pentru a le apara drepturile morale si financiare, asa cum s-a angajat fata de artisti, inca de la infiintare!

Pe larg despre intalnirea ARAIEX-CREDIDAM-UNART, in comunicatul urmator:

In atentia tuturor artistilor interpreti din Romania, membrii sau nemembrii ai vreunui OGC (CREDIDAM, ARAIEX sau UNART),
Prezentul comunicat constituie raspunsul ARAIEX la toate afirmatiile defaimatoare si speculatiile raspandite de reprezentantii CREDIDAM pe diverse cai, inclusiv prin postari pe site-ul propriu referitoare la decizii ale ORDA conform carora banii reprezentand drepturi intelectuale au fost ”mutati, cu premeditare, in buzunarele altora”, fiind astfel prejudiciati membrii CREDIDAM.

Dupa cum stiti, ARAIEX a aparut in anul 2011 in scopul exclusiv de a lupta pentru drepturile artistilor, de a-i scuti pe acestia de umilinta de a-si cersi drepturile de la cei care trebuiau sa fie la dispozitia lor, declansand, astfel, un adevarat razboi cu mecanismul obscur, atat de bine pus la punct al CREDIDAM, si avand de partea sa un singur aliat, LEGEA.

In acest context, va precizam ca, motivul pentru care CREDIDAM nu mai este sigurul colector al tuturor remuneratiilor cuvenite artistilor interpreti din Romania este acela ca, dupa verificari, organele indreptatite au constatat ca acest organism nu isi desfasoara corect activitatea de colectare a remuneratiilor, situatie care prejudicia atat pe cei 11.000 membrii ai sai cat si pe ceilalti artisti interpreti din Romania, nemembrii sau membrii ARAIEX.

Pentru toate considerentele de mai sus, pentru apararea drepturilor artiştilor inscrişi in asociaţia noastra si a tuturor artistilor care nu intra in categoria de ”protejati ai CREDIDAM”, chiar dupa constituire am cerut sa fim tratati ca parteneri cu drepturi egale de catre CREDIDAM şi, conform legii sa stabilim cu acestia anumite criterii de imparţire a sumelor colectate şi cuvenite artiştilor, indiferent de apartenenta.

Aici trebuie mentionat faptul ca, in conformitate cu de prevederile legii, este obligatoriu existenta unui protocol intre organismele care colecteaza pe acelaşi domeniu. Tinand cont de acest lucru, ARAIEX a incercat prin toate demersurile legale o colaborare cu CREDIDAM.

Din noiembrie 2011 si pana in prezent, au fost trimise un numar de 7 cereri catre CREDIDAM, prin care solicitam demararea negocierilor pentru stabilirea unei modalitati de imparţire a sumelor colectate de cele doua organisme, in interesul tuturor artistilor, insa de fiecare data am fost ignoraţi, sau, in cazul in care am primit un raspuns acesta a fost de refuz.

Bunaoara, la inceputul acestui an, ARAIEX a facut repartitia sumelor provenite de pe domeniul „cablu” de o maniera care sa nu prejudicieze interesele artiştilor, urmand ca, ulterior, dupa incheierea protocolui intre ARAIEX si CREDIDAM sa opereze compensarea exclusiv intre OGC-uri a sumelor nerepartizate si a cotelor de administrare cuvenite fiecarui OGC, ce nu pot depasi impreuna 15% din valoarea totala a remuneratiilor.

In prezent, ca urmare a aparitiei in domeniu a UNART, cel de-al treilea OGC care administreaza drepturile artistilor interpreti, acest protocol de partajarea a remuneratiilor colectate si cotei de administrare va trebui incheiat in trei, respectiv ARAIEX, CREDIDAM şi UNART, orice repartitie anterioara incheierii protocolului, facuta exclusiv membrilor proprii ai unui OGC - ca cea deja realizata de CREDIDAM la data de 30.06.2012 - fiind ilegala.

ARAIEX a ales sa urmeze calea indicata de lege, solicitand din nou stabilirea unui protocol intre cele trei organisme, prima invitaţie fiind adresata tuturor inca din 30.05.2012.

Evident ca invitaţia noastra a fost ignorata de CREDIDAM, care a binevoit sa ne raspunda abia in data de 03.07.2012, printr-un fax transmis la ora 22:07, solicitand ca intalnirea sa aiba loc la sediul sau, la data 04.07.2012

In cadrul intalnirii, la care pentru prima data au participat reprezentantii ARAIEX, CREDIDAM şi UNART , dl. Ştefan Gheorghiu – Director General CREDIDAM a propus drept unic criteriu de partajare a sumelor colectate, intre cele trei OGC-uri, utilizarea reala a repertoriului gestionat de fiecare organism, rezultata din play-listele comunicate de utilizatori (TV si radio).

Aceasta partajare ar trebui sa se faca, conform domnului Stefan Gheorghiu, la sediul CREDIDAM, folosind softul lor de repartitie. Mai precis, domnul Gheorghiu a solicitat bazele de date ale ARAIEX si UNART, lucru acceptat de catre noi, dar pe baza de reciprocitate.

Participantii la intalnire au fost de acord cu stabilirea acestui criteriu, insa dat fiind ca dl. Gheorghiu solicita ca acest proces de calculare a ponderii sa fie efectuat doar de catre CREDIDAM, utilizand doar softul propriu, ARAIEX şi UNART au cerut ca, pentru evita orice suspiciuni de frauda, fiecare organism sa calculeze si separat ponderea de utilizarea a repertoriului unitar al celor trei OGC-uri pe baza play-listelor puse la dispoziţie de utilizatori şi, ulterior, sa aiba loc intrevederi in cadrul carora sa se confrunte rezultatele obţinute.

Fara a avea un motiv obiectiv pentru a se opune unei astfel de proceduri transparente, Directorul General CREDIDAM a refuzat propunerea noastra de confruntare a rezultatelor repartitiei facute separat pe baza repertoriului reunit al celor trei OGC-uri, nefiind de acord sa puna la dispoziţia celorlalţi repertoriul CREDIDAM.

Fata de acesta situatie, considerand ca modalitatea propusa de realizare a repartitiilor, cel putin pentru inceput, si dat fiind ca, indiferent de obiectul de activitate, toate OGC-urile au obligatie legala de a-si face publice repertoriile prin transmitere la ORDA, ARAIEX a insistat asupra acestei solutii.

In acest sens, ARAIEX si-a manifestat intentia de a-si comunica repertoriul actualizat celorlalte parţi prin intermediul ORDA, cu solicitarea de a-i fi la randu-i comunicate, in mod reciproc, repertoriile celorlalte OGC-uri implicate pentru a putea calcula ponderea de utilizare a fiecarui organism cu propriul soft. Rezultatela obtinute ar fi urmat sa fie supuse comparatiei cu cele ale celorlalte OGC-uri spre validare, anterior efectuarii repartitiilor.

Asa cum am precizat anterior, fara a avea vreun motiv, decat poate acela al continuarii practicilor sale lipsite de transparenta in realizarea repartitiilor, cunoscute deja dvs. CREDIDAM nu a fost de acord cu aceasta propunere, in momentul de fata existand doar doua variante de impartire a remuneratiilor colectate: alegerea unui prestator de servicii neutru care sa sa calculeze cu mijloace proprii, sumele de bani cuvenite fiecarui oragism sau initierea procedurii de arbitraj.

Ambele variante inseamna costuri enorme atat pentru ARAIEX cat si pentru celelalte doua OGC-uri dar va duce si la intarzierea efectuarii repartitiilor catre artisti.
In prezent, ARAIEX studiaza toate solutiile de iesire din acest blocaj, in interesul membrilor asociatiei, respectand, insa, legea in vigoare.

Contact

Relații artiști: 031.110.81.07

  

Relații radio facultativ: Camelia Muntean, 0764 791 221

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.