ARAIEX a făcut plângere penală împotriva CREDIDAM

Mihai Cernea și Ștefan Gheorghiu, acuzați de înșelăciune. Prejudiciul: 327.000 de lei

Asociația Română pentru Artiști Interpreți sau Executanți (ARAIEX) a formulat o plângere penală împotriva Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM), reprezentat de Mihai Cernea (Președinte) și Ștefan Gheorghiu (Director General) cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, urmând ca, cel mai probabil, în zilele următoare, organele statului să înceapă urmărirea penală împotriva acestora.

 CREDIDAM este suspectat că a indus în eroare utilizatorii (persoane juridice) în vederea încheierii și executării unor contracte, cu toate că în perioada respectivă, organismul nu avea drept de colectare pe domeniul ”ambiental-lucrativ” (localuri, magazine, etc. în care se difuzează programe radio și tv), printr-o decizie ORDA (Oficiul Român pentru Drepturi de Autor).

În plângerea penală, se arată că CREDIDAM a continuat să încheie licențe și să factureze societățile comerciale, producând ARAIEX un prejudiciu în valoare de peste 327.000 de lei, sumă colectată în doar două zile.

ARAIEX este un organism de gestiune colectivă, care reprezintă drepturile artiștilor interpreți și executanți începând de anul trecut și a cărui existență a fost îndelung contestată de CREDIDAM, o asociație care timp de 16 ani a avut monopol în acest domeniu de activitate.

Începând cu luna noiembrie, ARAIEX a devenit, prin decizii ORDA, colector pe domeniile ”cablu”, ”ambiental-lucrativ” și ”radio”.

CREDIDAM a încercat să blocheze fiecare dintre aceste decizii prin acțiuni civile, șicanând, practic, activitatea unui concurent care încearcă să respecte munca și drepturile artiștilor.

La începutul lunii februarie, activitatea CREDIDAM a fost suspendată de ORDA, în urma unor grave încălcări ale legislație, însă și această decizie a fost contestată. 

Contact

Relații artiști: 031.110.81.07

  

Relații radio facultativ: Camelia Muntean, 0764 791 221

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.