Poporul roman are o vorbă : “Hoţul strigă – Hoţii!”

Este interesantă reacţia domnului Iulian Vrabete şi a conducerii CREDIDAM, faţă de apariţia unui alte asociaţii care să-i reprezinte pe artişti, în opinia domniei sale noul organism fiind controlat politic, cu unic scop de a “dirija banii unde trebuie”.

Domnul Vrabete, membru în Consiliul Director al CREDIDAM, dar şi membru in cadrul UCMR-ADA, nu se arată deranjat de intruziunea politicului în administrarea drepturilor patrimoniale ale compozitorilor.

Sau poate nu ştie că domnul Iorgulescu, Preşedintele Uniunii Compozitorilor este membru marcant al PNL, fiind chiar ministrul Culturii şi Cultelor în guvernul Tăriceanu, din 2005 până în 2008.

Acest lucru nu i-a atras atenţia domnului Vrabete, ca fiind cel puţin o problemă de ordin moral, poate fiindcă PNL-ul e în opoziţie şi administrând banii compozitorilor, dl. Iorgulescu se aseamănă unui haiduc.

Şi dacă tot s-a adus în discuţie implicarea politicului în controlul organismelor de gestiune colectivă, trebuie să menţionăm că şi Eugen Uricaru, preşedintele COPYRO – o uniune a scriitorilor, este un apropiat al preşedintelui onorific al PSD, dl. Ion Iliescu, cu sprijinul căruia a obţinut şi o funcţie de secretar de stat.

În acest cadru, în care majoritatea organismelor de gestiune colectivă care funcţionează de 15 ani au preşedinţi implicaţi în viaţa politică, asigurându-şi sprijin în vremuri grele, este penibil să acuzi asociaţia condusă de Florin Chilian de înregimentare politică, când toată lumea ştie poziţia de independenţă politică a artistului.

Doar dl. Vrabete încearcă să deturneze nemulţumirile artiştilor faţă de organismul care i-a reprezentat până acum, politizând discuţia.

Poate e util publicului să ştie cine sunt preşedinţii organismelor de gestiune colectivă a dreptului de autor şi a drepturilor conexe din România, să se contureze o imagine cât mai corectă a acestui domeniu (datele sunt preluate de pe pagina ORDA):

 • COPYRO gestionează drepturile autorilor de opere scrise – preşedinte Eugen URICARU
 • DACIN-SARA gestionează drepturile autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale – preşedinte Dan PIŢA
 • PERGAM gestionează drepturile autorilor de opere ştiinţifice – preşedinte Viorel ROŞ
 • UCMR-ADA gestionează drepturile autorilor de opere musicale – preşedinte Adrian IORGULESCU
 • VISARTA gestionează drepturile autorilor din domeniul artelor vizuale – preşedinte Ştefan GĂVENEA
 • ADPFR gestionează drepturile producătorilor de fonograme – preşedinte Sorinel CHELARIU
 • AGICOA ROMANIA gestionează drepturile producătorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale – preşedinte Helmut KOSZUSZECK
 • ARAIEX gestionează drepturile artiștilor interpreți sau executanți – preşedinte Florin CHILIAN-POPOVICI
 • CREDIDAM gestionează drepturile artistilor interpreti sau executanti – preşedinte Mihai CERNEA
 • UPFAR-ARGOA gestionează drepturile producătorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale – preşedinte Dinu TĂNASE
 • UPFR gestionează drepturile producătorilor de fonograme – preşedinte Ioana FEŞNIC
 • UCAPM gestionează drepturile patrimoniale conexe aparţinând producătorilor de videograme – preşedinte Daniela ADAM

Contact

Relații artiști: 031.110.81.07

  

Relații radio facultativ: Camelia Muntean, 0764 791 221

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.