Comunicat de presa Adriana Bahmuteanu

bahmuLucrez in presa si televiziune de peste cincisprezece ani.

Chiar daca oamenii ma stiu mai ales din prisma divorturilor si a impacarilor cu Silviu Prigoana ca pe o persoana dura si pusa pe harta , ma consider un om corect si care isi face in mod cinstit meseria de jurnalist.

Cei care ma cunosc de la emisiuni stiu ca Adriana Bahmuteanu, chiar daca e mai colerica, cel putin nu minte.

Acum cativa ani am aflat ca exista Credidam, un organism ce se ocupa de drepturile conexe ale artistilor, inclusiv ale prezentatorilor tv.

Dupa ce am inregistrat o piesa muzicala cu sotul meu , "Perdele de stele" pe un cd umanitar le-am batut la usa intreband daca pot sa-mi primesc drepturile.

O doamna de acolo cu o mutra acra mi-a raspuns scurt ca nu se poate, motivand ca aparitia noastra e sporadica, noi nefiind cantareti in adevaratul sens al cuvantului ci doar doua persoane cunoscute fara nicio legatura cu arta.

De-a lungul carierei mele am mai interpretat diverse melodii, la emisiuni de televiziune, cu artisti faimosi de la noi din tara: Viorica si Ionita de la Clejani, Connecter, etc.

N-am luat niciun ban de la Credidam pentru ca mi s-a spus ca nu se poate. Am aflat apoi, de la invitatii mei din emisiuni, despre nemultumirile legate de repartitia drepturilor de autor in Romania.

Despre modul " dupa ureche" sau "dupa interes" in care se fac repartitiile, despre abuzurile si nesimtirea angajatilor de la aceasta institutie, despre felul in care li se inchid usile in nas unor celebritati care se duc sa-si ceara drepturile.

De cativa ani, de cand am copii, obligatii de familie si mai putin timp liber, ma ocup de doua posturi de televiziune detinute de familia mea: Etno si Taraf.

Asa am aflat, de exemplu, ca televiziunile platesc o cota parte din venituri- mai exact 11% LA suta din incasari organismelor de gestiune colectiva. Etno, de exemplu, a platit anul trecut circa o suta de mii de euro acestor organisme.

Ma intreb cati din acesti bani au ajuns cu adevarat la artistii Romaniei si cati in buzunarele celor care gestioneaza, de ani buni, acest domeniu.

Ei bine, intr-o buna zi, impreuna cu doi buni prieteni, am decis sa infiintam si noi un organism de gestiune cu scopul de a repartiza corect remuneratiile artistilor.

Ne-am zbatut, ne-am chinuit si in cele din urma am primit decizia de functionare.

Din acel moment Credidam a inceput sa ne atace pe toate fronturile: nu mai erau singurii de pe piata si lucrul ii deranja teribil. In cateva luni ni s-au alaturat cateva sute de membrii, nemultumiti si ei de putinii bani pe care-i primeau de la Credidam.

Presedintele Araiex, domnul Florin Chilian, personalitate artistica ce cunoaste in amanunt problematica drepturilor de autor, a convins la randul sau alti interpreti sa ni se alature.

Acum cateva zile Araiex a repartizat primii bani artistilor, care au primit cu bucurie si cu uimire veste ca se poate si altfel, fara furturi sau scurgeri de fonduri catre alte scopuri.

In ceea ce ma priveste ma bucur ca ma nunar printre membrii fondatori ai acestei institutii si sunt convinsa ca si cu ajutorul meu se va face dreptate in acest domeniu iar banii vor fi distribuiti in mod corect. Personal astazi conduc doua posturi de televiziune care platesc si darile la stat, si drepturile de autor.

Nu-mi doresc decat ca banii sa ajunga acolo unde trebuie, la cei care ne incanta cu glasurile si farmecul lor: artistii Romaniei.

In ceea ce ma priveste am suficienti bani-din salariu si din gunoaie ca sa traiesc linistita pana la adanci batraneti. N-am nevoie sa fur sau sa imi insusesc ce nu-i al meu.

Acuzatiile pe care mi le aduce astazi dl Iulian Vrabete- pe care il respect ca artist_ nu fac decat sa ma intristeze. Dupa ani de zile in care Credidam a facut cea a vrut cu banii artistilor, dl Vrabete nu intelege ca se poate si altfel .

Sotul meu nu are nicio legatura cu Araiex si nu face parte nici din conducere, nici nu este membru fondator.Pentru el, ce se intampla in lumea artistica nu reprezinta neaparat un subiect de interes major.

Faptul ca astazi face parte dintr-un partid politic nu inseamna ca fondurile unei asociatii unde eu sunt membra se duc catre partea politica ba mai mult, am incercat sa nu amestec niciodata partea politica cu partea de familie.

Ca o ultima precizare, nu-mi doresc decat ca artistii, multi dintre ei colegi de generatie sau prieteni buni, sa-si primeasca banii in mod corect.

Ii astept pe toti cei interesqti sa ni se alature si impreuna sa facem treaba buna!

Contact

Relații artiști: 031.110.81.07

  

Relații radio facultativ: Camelia Muntean, 0764 791 221

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.